Kernwaarden

De kernwaarden van theatersportvereniging Improfessioneel zijn:

  • Plezier maken met elkaar (binnen en buiten de groep);
  • Respect hebben voor elkaar;
  • Openheid;
  • Positiviteit!

Daar zitten we PROPvol mee. 🙂

Laagdrempelig

Improfessioneel is een theatersportvereniging die laagdrempelig toegang geeft tot het beoefenen van theatersport en improvisatietheater aan mensen uit Den Haag en omstreken.

We bieden ruimte aan leden met een gevarieerd ervarings- en spelniveau om zich te ontwikkelen op het gebied van improvisatietheater.

Naast de algemene verenigingsactiviteiten hebben de cursusgroepen de mogelijkheid eigen activiteiten op het gebied van improvisatietheater te ontplooien.

Betrokken

We willen onze leden betrokken maken en houden bij de vereniging. We bieden ruimte voor ambitie door initiatieven van leden te ondersteunen.

Onze visie is dat onze vereniging een begrip is voor alle beoefenaars van theatersport en daardoor gezien wordt als aansprekende tegenstander bij wedstrijden en als aanbieder van inspirerende voorstellingen.

Hiermee wordt elke voorstelling een unieke ervaring voor ons publiek en voor onze leden!

Theatersporters en improvisatie-acteurs

Theatersport is een vorm van theater waarbij, in plaats van voorstellingen, improvisatiewedstrijden voor publiek worden gegeven. Het is bedacht door theaterdocent Keith Johnstone.

Eigenlijk is theatersport een vrij nauw subgenre van het bredere improvisatietheater, maar de term ‘theatersport’ wordt in Nederland vaak gebruikt voor alle vormen van kort, (komisch) improvisatietheater (kortevormimpro).

Geschiedenis Improfessioneel 

Improfessioneel is opgericht op 25 februari 2009 door een cursusgroep van Dorien van Duyl. De vereniging waar deze groep de cursus bij volgde had besloten de koers te wijzigen en met cursussen (en nieuwe leden) te stoppen. Daarom besluit deze groep, bestaande uit Vanessa Spee, Annerie Lotterman, Klaske van Opzeeland, Sjaak van Koppen en Wouter Hollander om dan maar zelf een vereniging op te richten.

Op 1 december van dat jaar is met de inschrijving bij de KvK de status officieel en is Improfessioneel (een idee van Wouter) geboren!

Langzamerhand sluiten zich steeds meer nieuwe leden aan bij de vereniging, waarna in april 2010 het eerste Improfessioneel weekend plaatsvindt in Luyksgestel.

In juni 2010 behaalt het team van Improfessioneel een glorieuze overwinning bij de Gâhwe Auievaah, een jaarlijks terugkerende wedstrijd tussen Haagse theatersportteams.

Dat Improfessioneel iets te bieden heeft blijkt wel uit het feit dat de vereniging in het najaar van 2010 al uit vier groepen bestaat.

Om het najaar goed te beginnen, starten we dat seizoen met ons eerste Beach Event, waarbij de beginnersworkshop veel potentiële nieuwe leden trekt en vele andere verenigingen op bezoek komen.

In 2011 starten we het jaar met een Nieuwjaarsevent, een iets groter uitgevoerde versie van de in 2010 gestarte nieuwjaarsborrel.

In de zomer wordt de Gâhwe Auievaah onderdeel van een groots georganiseerd Haags Impro Festival, waar 12 verschillende groepen uit het hele land nieuwe games presenteren.

Ook in 2012 zijn we vol met bruisende nieuwe ideeën. Zo staan we twee dagen in een uitverkocht Pepijn met ‘Herrie in het theater’.

Dat de vereniging een goed hart heeft, blijkt wel uit het improvisatiebezoek aan Ghana (dat wordt voorafgegaan door een veiling met een recordopbrengst van 4000 euro) en de film Grimas, die zowel financieel als inhoudelijk door Improfessioneel -leden mogelijk wordt gemaakt (de cast bestond uit Improfessionelers!

Het jaar 2013 brengt een aantal gelegenheidsvoorstellingen: o.a. Crumbs uit Canada komt op bezoek en laat zien hoe briljant longform impro kan zijn en Tim Orr geeft bijna de hele vereniging training en inspiratie.

In 2014 bestaat Improfessioneel 5 jaar; het eerste lustrum is een feit! Dit wordt groots gevierd met een Lust & Rumfeest in maart, het wederom binnenhalen van de Gâhwe Auievaah-trofee (door een goed op elkaar ingespeeld topteam) en het Improfessioneel weekend dat in het teken staat van het lustrum.

De vereniging bestaat inmiddels uit 5 cursusgroepen met ongeveer 75 leden.
We zijn de op één na grootste theatersportvereniging van Nederland!